Í Facebook færslu sinni, skrifar Zuckerberg, eigandi og stofnandi Facebook, að Facebook beri ábyrgð á að vernda gögn og að fyrirtækið eiga ekki skilið að halda áfram þeirri starfsemi ef að þeim mistakist sú skylda og ábyrgð sem að á fyrirtækinu hvílir varðandi persónuupplýsingar notenda og viðskiptavina Facebook

,,Ég hef unnið í því að reyna að skilja hvernig þetta lekamál hefur getað gerst og hvernig á að koma í veg fyrir að það gerist aftur. Góðu fréttirnar eru þær að við höfum nú þegar gert mikilvægustu ráðstafanirnar til að koma í veg fyrir að þetta gerist aftur. Jafnframt  skrifar hann að Facebook hafi einnig gert mistök.

Það var núna um helgina að það uppgvötvaðist að persónuupplýsingar frá 50 milljón Facebook notendum hafa verið notaðar af greiningarfyrirtækinu Cambridge Analytica án samþykkis notenda. Upplýsingarnar hafa verið notaðar til að búa til reiknirit til þess að senda pólitískar auglýsingar til bandarískra kjósenda.

,,Það er meira að sem að við verðum að gera og það strax“ skrifar Zuckerberg í Facebook uppfærslu sinni. Zuckerberg upplýsir að þeir byrjuðu þegar að vinna árið 2014 til að koma í veg fyrir að fyrirtæki nái upplýsingum fólks. En hann bendir á nokkra hluti sem Facebook ætlar að gera nú:

,,Í fyrsta lagi munum við rannsaka öll forrit sem höfðu aðgang að miklu magni af upplýsingum áður en við breyttum verulega vettvangnum til að draga úr gagnaaðgangi árið 2014, skrifar hann og leggur áherslu á að þeir munu bregðast við njósnum.

Fyrirtækið Cambridge Analytica ætti að hafa safnað upplýsingum með því að nota Facebook notendur til að prófa app sem heitir „thisisyourdigitallife“. Appið safnaði einnig upplýsingum frá Facebook vinum þeirra sem notuðu appið. Fyrrverandi forstöðumaður Cambridge Analytica, Alexander Nix, hefur neitað því að fyrirtækið hafi notað persónulegar upplýsingar frá Facebook. Hann var rekinn í gær.

Í öðru lagi skrifar Zuckerberg að Facebook muni bæta við frekari takmörkunum að aðgangi að gögnum í framtíðinni til að koma í veg fyrir misnotkun. Til dæmis fjarlægir Facebook aðgang að gögnum ef forrit hefur ekki verið notað síðustu þrjá mánuði.

Í þriðja lagi viljum við tryggja að notendur skilji, hverjum þeir leyfa aðgang að gögnum sínum, skrifar hann og tilkynnir fleiri fréttir á næstu dögum og mánuðum.

Zuckerberg telur þessar ráðstafanir, ásamt því sem var þegar gert árið 2014, nauðsynlegar til að tryggja öryggi notenda Facebook.

,,Ég stofnaði Facebook og ég er ábyrgur fyrir því sem er að gerast á vettvangi okkar,“ skrifar hann og skýrir að hann taki málið mjög alvarlega og vill læra af þessari reynslu til að gera Facebook öruggari í framtíðinni. Hér er hægt að lesa yfirlýsinguna í heild sinni:

Mark Zuckerberg

I want to share an update on the Cambridge Analytica situation — including the steps we’ve already taken and our next steps to address this important issue.

We have a responsibility to protect your data, and if we can’t then we don’t deserve to serve you. I’ve been working to understand exactly what happened and how to make sure this doesn’t happen again. The good news is that the most important actions to prevent this from happening again today we have already taken years ago. But we also made mistakes, there’s more to do, and we need to step up and do it.

Here’s a timeline of the events:

In 2007, we launched the Facebook Platform with the vision that more apps should be social. Your calendar should be able to show your friends’ birthdays, your maps should show where your friends live, and your address book should show their pictures. To do this, we enabled people to log into apps and share who their friends were and some information about them.

In 2013, a Cambridge University researcher named Aleksandr Kogan created a personality quiz app. It was installed by around 300,000 people who shared their data as well as some of their friends’ data. Given the way our platform worked at the time this meant Kogan was able to access tens of millions of their friends’ data.

In 2014, to prevent abusive apps, we announced that we were changing the entire platform to dramatically limit the data apps could access. Most importantly, apps like Kogan’s could no longer ask for data about a person’s friends unless their friends had also authorized the app. We also required developers to get approval from us before they could request any sensitive data from people. These actions would prevent any app like Kogan’s from being able to access so much data today.

In 2015, we learned from journalists at The Guardian that Kogan had shared data from his app with Cambridge Analytica. It is against our policies for developers to share data without people’s consent, so we immediately banned Kogan’s app from our platform, and demanded that Kogan and Cambridge Analytica formally certify that they had deleted all improperly acquired data. They provided these certifications.

Last week, we learned from The Guardian, The New York Times and Channel 4 that Cambridge Analytica may not have deleted the data as they had certified. We immediately banned them from using any of our services. Cambridge Analytica claims they have already deleted the data and has agreed to a forensic audit by a firm we hired to confirm this. We’re also working with regulators as they investigate what happened.

This was a breach of trust between Kogan, Cambridge Analytica and Facebook. But it was also a breach of trust between Facebook and the people who share their data with us and expect us to protect it. We need to fix that.

In this case, we already took the most important steps a few years ago in 2014 to prevent bad actors from accessing people’s information in this way. But there’s more we need to do and I’ll outline those steps here:

First, we will investigate all apps that had access to large amounts of information before we changed our platform to dramatically reduce data access in 2014, and we will conduct a full audit of any app with suspicious activity. We will ban any developer from our platform that does not agree to a thorough audit. And if we find developers that misused personally identifiable information, we will ban them and tell everyone affected by those apps. That includes people whose data Kogan misused here as well.

Second, we will restrict developers’ data access even further to prevent other kinds of abuse. For example, we will remove developers’ access to your data if you haven’t used their app in 3 months. We will reduce the data you give an app when you sign in — to only your name, profile photo, and email address. We’ll require developers to not only get approval but also sign a contract in order to ask anyone for access to their posts or other private data. And we’ll have more changes to share in the next few days.

Third, we want to make sure you understand which apps you’ve allowed to access your data. In the next month, we will show everyone a tool at the top of your News Feed with the apps you’ve used and an easy way to revoke those apps’ permissions to your data. We already have a tool to do this in your privacy settings, and now we will put this tool at the top of your News Feed to make sure everyone sees it.

Beyond the steps we had already taken in 2014, I believe these are the next steps we must take to continue to secure our platform.

I started Facebook, and at the end of the day I’m responsible for what happens on our platform. I’m serious about doing what it takes to protect our community. While this specific issue involving Cambridge Analytica should no longer happen with new apps today, that doesn’t change what happened in the past. We will learn from this experience to secure our platform further and make our community safer for everyone going forward.

I want to thank all of you who continue to believe in our mission and work to build this community together. I know it takes longer to fix all these issues than we’d like, but I promise you we’ll work through this and build a better service over the long term.

Athugasemdir

Athugasemdir